DIGITAALDRUK

Digitaal drukwerk is de modernste vorm van drukken en is zeer geschikt voor de kleine oplages of wisselende teksten. Ook is er geen droogtijd en is sneller ingesteld dan een drukpers. In bepaalde situatie een ideale drukmachine waar we zeker de voordelen van plukken.

Konica Minolta

In 2022 hebben wij geïnvesteerd in een nieuwe Konica Minolta accurio print 4065C. Dit is wat ons betreft de eerste printer die aan onze verwachtingen voldoet als drukkerij machine. Deze machine is nauwkeurig in zijn kleur, kan veel soorten papier verwerken tot 350 gram en heeft een registratie systeem waardoor de machine de afdruk op exact dezelfde positie afdrukt. Deze machine is snel ingesteld en geschikt voor 1 afdruk.

Waar de meeste drukkerijen geheel zijn overgegaan op digitaal druk is dat voor ons als ambachtelijke drukker zeker niet aan de orde. We zien de voordelen van digitaal druk maar als leverancier van ambachtelijk drukwerk is deze druktechniek zeker niet de vervanger van onze drukpers. Er zitten namelijk toch wat behoorlijke verschillen tussen de offset drukpers en de digital drukpers.

Het grootste verschil is het gebruik van toner t.o.v. Inkten. Inkten van een drukpers trekken in het papier weg en zo blijft de uitstraling van het papier behouden. Een volvlak toner of volvlak inkt blijft nog steeds het grote verschil tussen printing en offsetdruk en voor ons het grote nadeel bij het gebruik van digitaal druk. Ook het gebruik van Pantone voor de drukpers en CMYK voor de printer is ook goed merkbaar in helderheid van kleur.

AMBACHT & DIGITAALDRUK

We hebben geregeld projecten waarbij de kleurbedrukking geheel digitaal is en de luxe afwerking geheel ambachtelijk, dat is zeer goed te combineren. Zo is foliedruk, letterpress, reliëfdruk, stansen en cacheren prima te combineren met digitaaldruk.

Digitaaldruk bedrukken wij tot 350 gram maar kunnen wij cacheren naar een hoger gramsgewicht. Na het cacheren kunnen we de kaarten vervolgens bedrukken met een andere druktechniek of afwerking.

Druktechnieken die wij kunnen combineren met digitaaldruk zijn.
– Hotfoil Foliedruk
– Letterpress (pantone inkt)
– Blinddruk (na cacheren dikker karton)
– Blindpreeg
– Stansen met vorm of naar aangepaste kaartvorm
– Cacheren naar dikkere kaart
– Kleur of folie op snee

Nadelen digitaaldruk

Volvlakken zijn vaak wat glimmend en niet passend bij natuurlijke kartonsoorten. Ondanks dat de kosten van digitaaldruk lager zijn is het de investering ward als volvlakken met een pantone inkt worden gedrukt

CMYK kleuren hebben een beperkt kleurbereik t.o.v. Pantone kleuren, kleuren die wat frisser of briljanter gedrukt horen te worden zullen dat alleen worden als deze gedrukt worden in offsetdruk.

Ondanks dat de registratie van de printer zeer behoorlijk is merk je toch dat de drukpers hier toch weer beter in is. Sluitwerk van bijvoorbeeld een preeg, blindruk of foliedruk t.o.v. op de kleurafdruk zal alleen gaan in offsetdruk. Digitaaldruk is daar ongeschikt voor.

Secured By miniOrange