The Art of Letterpress

Karaktervol drukwerk met een authentieke uitstraling

Geboortekaarten  |  Visitekaarten  |  Uitnodingen  |  With compliments

 

Autenthiek karton

Papier wat geschikt is voor Letterpress
Gmund cotton | Colorplan | Wild | Macho Mick | Old Mill | Sumo

Letterpress zakelijk

 

With compliment cards  |  Visitekaarten  |  Uitnodigingen

Wat is Letterpress

Een cliché vorm verdiept in het zacht karton drukken. Dat is Letterpress.

De cliché vorm wordt hierbij voorzien van een dun laagje inkt die met een ingestelde hoeveelheid drukspanning het geheel in het papier afdrukt waardoor er een voelbaar en gekleurd relief ontstaat. Voor Letterpress gebruiken wij Pantone mengkleuren. Deze zijn terug te vinden in de “formula Guide” kleurenwaaier van Pantone

Letterpress mogelijkheden

Een mooi kaartje in letterpress vereist een geschikte papiersoort. De kaart moet van een minimale dikte zijn om ermee te kunnen letterpressen. Karton tussen de 450 en 700 gram is het meest geschikt voor letterpress.  In pricipe kunnen we op elke dik karton letterpressen maar de voorkeur gaat meestal wel uit van de zachtere karton soorten zoals Gmund, Wild of macho mick. De hardere kartonsoorten zijn colorplan en sumo.

Kartonsoorten

Voordat we het kaartje kunnen bedrukken hebben we eerst een digitaal PDF bestand nodig die geschikt is voor letterpress. Het bestand dient opgemaakt te zijn in zogenaamde vectoren. Vector geeft geen kwaliteits verlies en is nodig om een druk cliche te kunnen maken. De Letterpress bestanden  kunnen worden aangeleverd door de klant, of ontwerpstudio en wordt altijd nog door ons nagekeken.

Digitaal drukbestand

Gedrukte kaarten in Letterpress kunnen we ook voorzien van een luxe afwerking zoals foliedruk, blinddruk of kleur op snee. Voor foliedruk hebben wij daarvoor 25 foliekleuren op voorraad en voor kleur op snee kunnen we kiezen uit de pantone kleuren die staan in de “Formula Guide” kleurenwaaier van pantone. Voor kleur op snee zijn de kleuren fluor en metallic een veel gevraagde afwerking.

Luxe afwerking

Bij ons kan elke klant op 2 manieren bestellen. Dat kan online door de bestelling in te voeren in de webwinkel. Op deze wijze bestellen levert ook nog eens maximaal 10% korting op. Of de bestelling gaat aan de hand van een offerte die verzonden kan worden naar ons reguliere emailadres. Particuliere klanten en zakelijke klanten kunnen op deze wijze hun bestelling doorgeven.

Hoe te bestellen

Voor geboortekaarten hanteren wij een maximale levertijd van 3 werkdagen. standaard is de levertijd 7 tot 8 werkdagen. Design aanleveren. Vanuit de webshop kan de levertijd worden aangegeven tijdens de bestelling.

Levertijd

Waarom Letterpress

Het mooiste kaartje voor de  speciale gelegenheid is nog steeds het autenthieke kaartje gedrukt in Letterpress. De boodschap diep vastleggen in het handgeschepte karton is gewild voor o.a. geboortekaarten en visitekaarten

Wij combineren voor de mooiste resultaten Letterpress, offsetdruk, foliedruk en reliëfdruk.

Combinatiedruk

Sampels van gedrukte kaarten en/of papier samples zenden wij u kosteloos toe.

Samples aanvragen

Letterpress kleuren zijn mengkleuren vanuit de Pantone kleuren standaard.

Pantone kleuren

Wij hebben foliedruk kleuren die u gratis kunt aanvragen via ons aanvraag formulier.

Foliedruk kleuren

Aanvullende informatie

2 zijdig letterpress

Met cliché’s drukken wij pantone inkten in  karton waardoor er een reliëf achterblijft met de inktafdruk.. De stempel komt  tot diep in het karton daardoor kunnen wij dit meestal maar 1 zijdig doen. Kaarten kunnen wel 2 zijdig bedrukt worden in combinatie met offsetdruk. Deze combinatie is dan ook meestal de beste oplossing.

Proefdrukken

Proefdrukken in Letter press, offsetdruk, foliedruk en Reliëfdruk zijn kostbaar. 90% van de kosten zitten in het instellen van de drukpers en het maken van de druk stempel. Daarom gaan proefdrukken alleen digitaal als PDF. Wel kunnen wij eerder gedrukte proef exemplaren toezenden van Letterpress afdrukken, zodat u de kwaliteit kunt voelen en zien.

DTP & Ontwerp.

Naast ambachtelijke drukkerij zijn wij ook een ontwerp en DTP studio. Wij zijn gespecialiseerd in het technisch opmaken van ideeën en grafische ontwerpen speciaal voor ambachtelijke druktechnieken. Wij maken voor u een design of u heeft al een idee en wij werken het idee uit tot een druk klaar ontwerp dat geschikt is voor  ambachtelijke druktechnieken.

U kunt daarvoor langskomen op onze drukkerij of een afspraak maken met onze ontwerpster. Ook is het mogelijk een design aanvraag in te dienen via studio@monkeydruk.nl

Design, ontwerp & DTP

Portfolio Letterpress kaarten

Veel gestelde vragen

Beschikbare formaten
We drukken alle soorten en formaten kaarten ook als deze afwijken van de standaard kaart formaten.
Proefdrukken

In letterpress is een fysieke test afdruk maken kostbaar. Dit omdat we van het proefkaartje een stempel moeten maken en deze moeten gaan instellen in de drukpers. Dan moet de juiste inkt worden aangemaakt en vervolgens op kleur worden ingesteld.  Deze handelingen zijn 90% van de kosten van de kaarten. Daarom gaan proefdrukken alleen digitaal in PDF formaat.

Als de tekst en opmaak goed is en de juiste kleur is gekozen dan is er ook geen proefdruk meer nodig.

Minimale oplage

Er is eigenlijk geen minimale oplage maar de meeste kosten zijn de instel en materiaal kosten. Een minimale oplage is in verhouding te duur daarom hanteren wij eigenlijk een minimale oplage van 50 stuks

In overleg is een lager oplage ook mogelijk, maar in verhouding wel duurder per stuk ivm start en materiaal kosten.

Combinatie van kaarten
Voor een onderneming met meerdere personeel leden of bij een trouwerij met meer gevarieerde kaarten of een geboortekaart met daarbij borrel of uitnodigingen zijn er meerdere variaties nodig. Deze combinaties kunnen worden aangevraagt via ons email adres. Wij zenden dan een paasende offerte retour.
Combinatie van druktechnieken

Letterpress kan gecombineerd worden met verschillende druktechnieken, zoals: Foliedruk, reliefdruk, offsetdruk en kleur op snede. Ook kunnen er extra afwerkingen worden toegepast zoals Cacheren, stansen en voorzien van 1 of meerdere boorgaten.

Vraag naar de mogelijkheden.

Bijpassende enveloppen
Voor standaard formaat kaarten hebben we bijpassende enveloppen. Ook leveren we gekleurde, metallic en kraft enveloppen
Karton geschikt voor letterpress
Voor letterpress kaarten is er een minimale dikte van 0,7 mm nodig om de stempel verdiept te kunnen drukken. Bij dunner karton wordt de indrukking minder zichtbaar of drukt de stempel de afdruk voelbaar door aan de achterzijde.
Levertijden
Voor elk type drukwerk hanteren wij standaard levertijden maar kan in overleg worden aangepast.

• Geboortekaarten – 3 werkdagen
• Trouwkaarten – 5 werkdagen
• Zakelijk drukwerk – 7 werkdagen

Secured By miniOrange