PANTONE

De kleurenstandaard voor de grafische industrie

DE KLEURENSTANDAARD

Pantone is al heel lang een kleurenstandaard binnen de grafische industrie. Maar heeft ook zo zijn valkuilen en beperkingen. Op deze pagina heb ik wat punten waar je als ontwerper rekening mee moet houden als je met pantone gaat werken.

VOORDELEN

De voordelen van pantone kleuren zijn de frisse kleuren en het grotere kleurbereik dan bijvoorbeeld de fullcolour kleuren. Ook de grote keuze aan kleuren wordt door de gebruiker als positief ervaren.  Het gebruik gemak van de pantone kleuren zijn verder prima in orde.

KLEURENWAAIER

Het komt vaak genoeg voor dat de gebruiker een verkeerde type kleurenwaaier koopt, Zo zijn er kleurenwaaiers die niet bedoelt zijn voor de grafische industrie, of kleurenwaaiers van pantone die een vertaalslag maken naar web of naar CMYK. Deze waaiers zijn ongeschikt als kleur referentie voor pantone inkten. De gebruiker van de verkeerde waaier is zich van geen kwaad bewust en het risico bestaat dat kleuren gaan afwijken.

FORMULA GUIDE

Als je met kleuren communiceert met een drukkerij of klant zorg er voor dat je de juiste Pantone waaiers hebt. De ‘formula guide’ coated en uncoated zijn de waaiers die we in de drukkerij gebruiken. In deze waaiers staan de kleuren die gemengd kunnen worden aan de hand van een meng formule vermeld. En alleen deze kleurnummers kunnen we gebruiken voor drukwerk.

Enveloppen aflopend gedrukt

TRANSPARANT

inkten en ook digitale kleuren zijn transparant. wat betekend dat de onderliggende kleur.. Het papier, dus mede bepalend is voor de kleur. Pantone kleuren waaiers worden gemaakt van 1 type papier maar in de drukkerij werken we met 10 tallen wit tinten papier. Een pantone kleur gedrukt op Houtvrij offset of Gmund kan dus al een verschil in resultaat opleveren. zeker ook als deze verder opdroogt. Een pantone kleur kan dus per papiersoort al een licht verschil opleveren.

GEKLEURD PAPIER

Bij papiersoorten zoals Colorplan kunnen pantone kleuren een groter verschil opleveren. Een gele kleur drukken op bijvoorbeeld coolblue zal niet zo geel worden als hoe deze in de waaier getoond wordt. Je dient hier wel bewust van te zijn dat pantone en fullcolour kleuren altijd transparant zijn en zelfs ongeschikt zijn voor donkere papierkleuren.

KLEURAFWIJKING

Wie aan kleurenleer heeft gedaan weet hoe moeilijk het is om monitor kleuren afgedrukt te krijgen. Dat is eigenlijk kansloos. Het kleur bereik van RGB naar CMYK is factor 10 minder, je verliest dus altijd kleur. Door gebruik te maken van pantone is er in ieder geval nog een referentie. Maar ook die referentie heeft een behoorlijke beperking. We hebben bij gebruik van Pantone de vervelende beperking dat Pantone geen enkele waaier heeft die op de volgend lijkt en dat de inkt leveranciers ook de basis kleuren met een continue afwijking aanlevert. Op deze manier staan wij als drukker al met 2 – 0 achter en is er geregeld de discussie dat de kleuren niet exact lijken op de pantone kleur.

2 - 0 ACHTER

Het is dus onmogelijk de exacte kleur te mengen die in jouw kleurenwaaier staat. Als wij een kleur mengen is dat de referentie die onze kleurenwaaier aangeeft. Deze kan dus een visuele afwijking hebben met die van jouw. Je zult daar dus rekening mee moeten houden. Het komt ook wel eens voor dat inkten die gedroogd zijn een rode kleurzweem krijgen. Komt vooral voor bij reflex blauw. Het zijn allemaal kleine afwijkingen maar we krijgen geregeld de reactie dat kleuren wat afwijken. Ook voor drukkerijen geld dat Pantone kleuren iets kunnen afwijken. 

Secured By miniOrange