Proefdrukken

Een veel gestelde vraag is die over proefdrukken. Een proefdruk maken is vaak prima mogelijk alleen een proefdruk kan alleen digitaal gedrukt worden en deze proefdruk is dus alleen bruikbaar voor digitaal gedrukt drukwerk.

Proefdrukken in offsetdruk, reliëfdruk letterpress en foliedruk zijn niet mogelijk. Of gewoon te duur. Het is niet mogelijk net als een printer om 1 afdruk te maken binnen acceptabele tijd en kosten.

Proefdrukken zij alleen mogelijk in digitaaldruk, alhoewel onze digitaaldruk kwaliteit zeer hoog is, is het niet 1 op 1 hetzelfde als offsetdruk. Een proefdruk in digitaaldruk is dus alleen bruikbaar als de oplage ook in digitaaldruk gedrukt gaat worden.

Een printer werkt met 4 proces kleuren en bedrukt dit op maximaal 350 tot 400 grams karton. De kleuren hiervan worden digitaal gestuurd door een computer met als grote voordeel dat 1 afdruk mogelijk is binnen een acceptabele tijd.

Offsetdruk gaat dmv drukplaten deze drukplaten moeten eerst worden gemaakt en kosten geld. Daarna moeten de drukplaten worden ingesteld in de drukpers en pantone inkten moeten worden gemengd. Dit proces duurt een tijd en is daarom kostbaar. Om 1 goede afdruk te krijgen is er ook inschiet nodig om de drukinkt op het papier in te stellen. Al met al veel werk wat het niet geschikt maakt voor 1 of 10 proef afdrukken.

Bij letterpress, reliëfdruk en foliedruk zal er van het te drukken ontwerp eerst een negatief film en daarna een (cliché) stempel gemaakt moeten worden. Deze zal vervolgens in de drukpers moeten worden ingesteld.  Dit proces wordt met de hand gedaan en daarom is 1 afdruk te tijdrovend en met de drukstempel veel te duur.

We zenden wel kartonsamples, foliedruksamples en foliedruk kleuren toe zodat onze kwaliteit te beoordelen valt.

Proefdrukken gaan in offsetdruk, foliedruk letterpress en reliëfdruk altijd als digitaal PDF formaat. Hierin staan alle teksten en illustraties in opgemaakt en vaak ook klaar gemaakt voor druk.

Pantone kleuren zijn weergegeven in een kleurenwaaier die wij niet kunnen verstrekken of digitaal kunnen weergeven. Foliekleuren hebben wij wel als kleurkaart of als folie kleurenwaaier

0725201257      info@monkeydruk.nl

Secured By miniOrange