Blinddrukken & Blindpregen

Wat is Reliëfdruk

Reliëfdruk is een verzamelwoord voor verdiept of verhoogt drukken waarbij er een zichtbaar en voelbaar reliëf achterblijft. Een verhoogde stempel met het beeld van het uiteindelijke ontwerp wordt met grote druk in het papier geperst en zo ontstaat er een reliëf. Het reliëf  kan zowel van inkt of folie zijn het zogenaamde Letterpress of hotfoil stamping. Ook kan het reliëf uit alleen de afdruk van de stempel bestaan en als het papier voldoende dik is zal deze afdruk goed te zien en te voelen zijn.

Naast verdiept drukken kunnen we ook verhoogt drukken, het zogenaamde pregen. We gebruiken hiervoor 2 stempels een matrijs en patrijs. Tussen deze 2 drukstempels komt het te drukken papier en de patrijs drukt het papier in de matrijs en zo ontstaat er aan 2 kanten een reliëf. De ene zijde wordt naar binnen gedrukt en de andere zijde komt naar buiten.

Reliëfdruk is ook verkrijgbaar in de vorm van Foliepreeg. Hiermee drukt een contravorm of patrijs het papier in een matrijs met daartussen het papier en folie, waardoor we een verhoogt beeld krijgen met folie. Dit is mogelijk in 1 drukgang voor grotere oplages of in 2 drukgangen waarbij in de eerste drukgang de folie wordt aangebracht en in de 2e drukgang de preeg

Foliepreeg

Kenmerken

Blinddruk  (Debossing) kunnen we alleen toepassen als het papier voldoende dikte heeft van minimaal 0.5 millimeter. En een blinddruk kan kleine details bevatten. Bij blinddruk hebben we 1 drukstempel nodig.

Pregen (Embossing) kan op zowel dun papier als op dik karton worden toegepast. En is altijd aan 2 zijdes zichtbaar omdat er  2 stempels nodig zijn waar het papier tussen komt. Bij een preeg zijn kleine details minder mogelijk dan bij blindruk.

Reliëfdruk kunnen we met elke andere druktechniek combineren om zo creative combinaties te krijgen. Omdat we in offsetdruk, letterpress en foliedruk tot 1 mm karton kunnen bedrukken zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos.

Reliëfdruk zoals preeg en foliedruk kunnen we ook combineren op digitaal gedrukt drukwerk.

Reliefdruk samples

Vaktechnische termen kunnen lastig te begrijpen zijn. wij hebben voor blinddruk en preeg samples klaar liggen wat voor iedereen duidelijk te begrijpen is. En wat duidelijk het verschil laat zien tussen blindrukken en (blind)pregen.

 

Secured By miniOrange