Folie op snee

Zijkanten van karton voorzien van goud, zilver, koper of gekleurde foliedruk

Eeuwen oude ambacht

De kunst van het vergulden van de gesneden randen met folie is een ware ambacht en stamt al uit de tijd van de Egyptenaren. Het is de kers op de taart wat net weer dat tikkeltje extra geeft op luxe gedrukte kaarten of andere soorten drukwerk. Monkeydruk kent vele specialiteiten waarvan folie op snee of rand vergulden er zeker ook weer een van is.

Folie op snee onderscheid zich t.o.v. kleur op snee door zijn zeer hoge glans en bijna spiegeleffect en geeft een kaart een verrassend en extra luxe uitstraling.

Toepassingen van folie op snee

– Geboortekaarten
– Save the date kaarten
– Trouwkaarten
– Rouwkaarten

– Uitnodigingen
– With compl. cards
– Visitekaarten
– Labels

– Briefpapier
– Schrijfblokken
– Memoblokken
– Boeken

Folie op snee kleuren

Kleur op snee met Pantone PMS kleuren biedt meer dan 2000 kleur mogelijkheden. Dit is mogelijk omdat circa 10 basis kleuren gemengd kunnen worden volgens een bepaald recept. Metallic en holografisch folies zijn in aanbod wat beperkter dan Pantone kleuren dit komt omdat we de foliekleuren niet zo kunnen mengen als inkt. Foliekleuren worden op rol ingekocht en zijn geproduceerd bij de producent van folie. Foliekleuren voor Hotfoil foliedruk zijn hetzelfde als folie op snee. Er ontstaat daarom nooit een kleurverschil en zijn voor beide druktechnieken identiek.

Folie op snee is in principe geschikt voor alle soorten papier en karton. Van oudsher toegepast voor o.a. boeken en bijbels. In dit eerdere proces werden de randen dan verguld met echt bladgoud met als doel om het stof uit de boeken te houden. Tegenwoordig zijn met folies veel meer kleurmogelijkheden mogelijk en voornamelijk bedoeld om zijn luxe uitstraling. Naast boeken zijn ook notitieblokken, gelegenheidskaarten, visitekaarten en zelfs briefpapier te voorzien van metallic folies.

Werkwijze

Het papier of karton wordt nauwkeurig rondom op maat gesneden en vervolgens ingeklemd om zorgvuldig alle randen glad te schuren (soms zelf gepolijst). Daarna wordt de folie over de randen gespannen om deze met een speciale en op temperatuur gebrachte machinale roller aan te brengen  Hoe dikker het karton hoe beter zichtbaar de folierand wordt. Zelfs op dunner papier is door de lichtweerkaatsing de rand vaak goed zichtbaar. Folie op snee maakt elk drukwerk weer net even meer bijzonderder.

Secured By miniOrange