STANSEN

Vormen uit het papier halen doen we door middel van stansen. De stansmachine drukt met hoge druk het papier of karton tegen een stansvorm aan en drukt zo de delen uit het papier.

De stansvorm

Een stansvorm die we in de papier industrie gebruiken heeft een basis van hout met daarin in verwerkt de metalen stanslijnen. De houten basis wordt voorbewerkt met een laser machine die de vorm op de houten basis insnijden waar later de metalen stanslijnen worden ingezet. Naast de stanslijnen kunnen er ook rillijnen worden geplaatst, deze creëren een vouwlijn tijdens het stansproces.

Voor het stansen maken wij gebruik van 2 Heidelberg degelpersen tot een maximaal formaat van A3. Deze robuuste persen het karton tegen de stansmessen aan die het karton zeer nauwkeurig in de vorm afsnijden en eventueel voorzien van extra perforatie of rillijnen.

De voorbereiding

Voordat we kaarten kunnen stansen wordt deze meestal eerst digitaal gedrukt of voorzien van inkt of foliedruk. Karton wat gestanst is in een bepaalde vorm, is daarna moeilijk machinaal te verwerken. De volgorde van bedrukken en afwerken is dus belangrijk voor een goed en vlot verloop van het gehele proces. Naast het karton in een vorm stansen kunnen we ook delen uit het karton halen wat een extra creativiteit uitstraalt van het drukwerk.

Wij stansen kaarten tot 700 gram, verpakkingen gaan meestal tot max 400 gram. Stansmessen leveren een hoge kwaliteit en kunnen zeer nauwkeurig afgedrukt worden op het drukvel.

Details

De stansvormen kunnen voornamelijk rechte en gebogen lijnen bevatten. Kleine details zijn met stansen niet mogelijk. Kleine details aanbrengen is wel mogelijk met laserstansen (niet mogelijk bij Monkeydruk) en contoursnijden maar daar is de dikte van het karton weer beperkt mee. Wij gebruiken het stansen voornamelijk om kaarten en verpakkingen in een bepaalde vorm te produceren.

Wil je weten of jouw design geschikt is voor stansen, zend ons je ontwerp en we laten je zsm weten of stansen gaat lukken met jouw ontwerp.

Secured By miniOrange